Het parlement in Peru heeft vrijdag elk mogelijk debat over het vervroegen van de algemene verkiezingen in het land naar eind 2023 geblokkeerd tot de maand augustus. Het staat zo de vernieuwing van het presidentschap en het wetgevend orgaan, waar manifestanten al sinds december om vragen, in de weg.
De parlementaire grondwetscommissie weigerde op grond van een procedurefout om een wetsvoorstel van president Dina Boluarte te behandelen, dat voorstelde om de presidents- en parlementsverkiezingen te vervroegen naar oktober 2023. Bovendien, voerde een parlementslid aan, stelt het interne reglement duidelijk dat een kwestie die werd afgewezen pas het volgende jaar van de legislatuur opnieuw kan worden besproken, in dit geval ten vroegste in augustus. Met het voorstel hoopte Boluarte de protesten, waarbij intussen al een vijftigtal mensen zijn omgekomen, tot bedaren te brengen.
Donderdag verwierp het parlement voor de vierde keer een nieuw voorstel om de verkiezingen te vervroegen. Bij een stemming in het parlement stemden 68 parlementsleden tegen vervroegde verkiezingen, 54 stemden voor en 2 blanco.
Het Zuid-Amerikaanse land kampt met zware protesten sinds Pedro Castillo als president werd afgezet en aangehouden. De betogers eisen het vertrek van Boluarte, nieuwe verkiezingen en de vrijlating van de oud-president. Ze blokkeren onder meer wegen, met voedsel- en brandstoftekorten tot gevolg. Castillo, zelf afkomstig uit een arme landbouwersfamilie het noorden van Peru, was ook erg populair onder de arme Inheemse bevolking uit het zuiden van het land. Hij zit vast sinds zijn poging om het parlement te ontbinden en per decreet te regeren, waarmee hij een afzettingsprocedure wilde voorkomen. Zijn vicepresident Boluarte werd vervolgens in lijn met de Peruaanse wetgeving als opvolger naar voren geschoven.
2023-02-04T09:09:20Z dg43tfdfdgfd