ISRAëL ONDERSCHEPT 'KLEIN VLIEGTUIG" BOVEN GAZASTROOK, MELDT LEGER

Het Israëlische leger heeft een "klein vliegtuig" onderschept boven de Gazastrook. Dat meldt het leger zaterdag. Getuigen maakten eveneens melding van "ontploffingen" bij de grens tussen Israël en de Gazastrook.

Het leger benadrukte zaterdag dat het niet om raketten of andere schoten ging die een risico konden vormen voor de Israëliërs. "Het ging niet om de lancering van een projectiel", klinkt het in een persbericht.

Het is niet duidelijk of het Israëlische leger geschoten heeft op het vliegtuig om het te onderscheppen. Het leger gaf ook geen details over het vliegtuig, zoals vanwaar het kwam en waar het naartoe ging.

De escalatie van de dodelijke confrontaties tussen Israëliërs en Palestijnen sinds het begin van het jaar doet vrezen voor een nieuwe golf van geweld. De internationale gemeenschap heeft al verschillende keren opgeroepe tot kalmte.

Israël heeft donderdag nog luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, enkele uren nadat het een raket onderschepte die werd afgeschoten vanop de Palestijnse gebieden.

Zaterdag meldde de in de Gazastrook gevestigde groep Islamitische Jihad nog dat zijn leider in de Egyptische hoofdstad Caïro een onderhoud had met Abbas Kamel, de leider van der Egyptische inlichtingendiensten. Het bezoek kwam er nadat Kamel in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, een onderhoud had met de Palestijnse leider Mahmoed Abbas. Egypte speelt regelmatig de rol van bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen.

Sinds het begi van het jaar vielen door het Israëlisch-Palestijnse conflict al 36 doden aan Palestijnse kant, daders van aanvallen maar ook militanten en burgers. Aan Israëlische kant vielen zes doden en er stierf ook een Oekraïense burger.

2023-02-04T23:34:04Z dg43tfdfdgfd