EAST AFRICAN COMMUNITY ROEPT OP TOT "ONMIDDELLIJKE STAAKT-HET-VUREN" IN OOST-CONGO

Staatshoofden van verschillende Centraal- en Oost-Afrikaanse landen hebben zaterdag opgeroepen tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren door alle partijen" en een terugtrekking van alle gewapende groepen, "inclusief buitenlanders", in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC).

De bijeenkomst van de staatshoofden van de zeven landen tellende East African Community (EAC) vond plaats in de Burundese hoofdstad Bujumbura, te midden van een heropleving van geweld in Congo.

De Congolese president Félix Tshisekedi en zijn Rwandese ambtsgenoot Paul Kagame waren beiden aanwezig op de top. Kinshasa beschuldigt Kigali er regelmatig van de M23-rebellen die het oosten van Congo teisteren, te ondersteunen. Kigali blijft dit ontkennen.

Het Congolese presidentschap hamerde er dan ook voor de top op dat de besprekingen zouden gaan over de terugtrekking van de "M23/RDF-troepen (Rwanda Defence Force, nvdr.) uit de bezette gebieden voor 15 januari". Maar dat hebben de "terroristen van M23 niet gedaan", hekelde Tshisekedi, "integendeel", klonk het.

In de Congolese provincie Noord-Kivu heeft de M23-beweging grote gebieden in beslag genomen die rijk zijn aan mineralen. Zo blijft M23 verder terreinwinst boeken ondanks de vredesovereenkomst afgesloten in de Angolese hoofdstad Luanda, in juli 2022.

Eerder vandaag/zaterdag had de VN-coördinator in Congo gewaarschuwd voor de toestand van tienduizenden mensen in Noord-Kivu. Door het aanhoudende geweld werden zij gedwongen om op de vlucht te slaan.

2023-02-04T21:19:10Z dg43tfdfdgfd