COLOMBIAANSE LUCHTWACHT SPOTTE VOORWERP IN DE LUCHT DAT LEEK OP BALLON

Colombia heeft een voorwerp geobserveerd dat "gelijkaardige eigenschappen" vertoonde aan die van de Chinese spionageballon die dagenlang boven de Verenigde Staten zweefde. Dat meldt de Colombiaanse luchtmacht zaterdag (plaatselijke tijd).

In de ochtend van vrijdag 3 februari ontdekte het nationale luchtafweersysteem op ongeveer 17 kilometer hoogte een object dat het luchtruim was binnengedrongen via de noordelijke sector, aldus de luchtmacht. Het object bewoog met een snelheid van gemiddeld 25 knopen en had "eigenschappen gelijk die van een ballon".

Bogotá observeerde het voorwerp via zijn luchtverdedigingssysteem tot het het luchtruim weer verliet. Er werd "geen gevaar voor de nationale veiligheid en defensie, noch voor de luchtvaart" vastgesteld. De luchtmacht werkt nu samen met andere landen om de afkomst van het object te achterhalen.

Het Amerikaanse leger heeft zaterdag na dagen van observatie een vermoedelijke Chinese spionageballon uit de lucht geschoten. Pentagon-woordvoerder Pat Ryder had vrijdag verklaard dat er mogelijk ook zo'n ballon boven Latijns-Amerika zou zweven, zonder meer informatie te geven. Vanuit China is er tot nu toe geen informatie gekomen over een tweede ballon.

Peking gaf wel toe dat de ballon die boven de VS zweefde afkomstig was uit China. Volgens China werd het tuig gebruikt voor civiele doeleinden en kwam het per ongeluk in het Amerikaanse luchtruim terecht. De VS zijn er echter van overtuigd dat het om een spionageballon gaat. Het puin van de ballon wordt opgevist en zal onderzocht worden.

2023-02-05T06:04:44Z dg43tfdfdgfd