AMERIKAANSE DEMOCRATEN KEUREN NIEUWE KALENDER VOOR PRIMARIES GOED

Het nationaal comité van de Amerikaanse Democratische Partij (DNC) hebben zaterdag (plaatselijke tijd) een aanpassing van de kalender van de voorverkiezingen goedgekeurd. De nieuwe planning werd voorgesteld door president Joe Biden en zou in zijn voordeel kunnen spelen indien hij een tweede mandaat ambieert.

Vandaag bijt Iowa steeds de spits af voor de primaries met zijn caucus, gevolgd door New Hampshire. Die twee staten met een voornamelijk blanke bevolking hebben vanwege die bevoorrechte positie een onevenredige impact op de keuze van de presidentskandidaat, terwijl ze de diversiteit van de partij niet vertegenwoordigen, was het argument van Biden.

In de nieuwe planning wordt South Carolina volgend jaar de staat die de spits afbijt op 3 februari, gevolgd door New Hampshire en Nevada (6 februari), Georgia (13 februari) en Michigan (27 februari). De rest van de staten kunnen vanaf 5 maart een voorverkiezing organiseren. De Republikeinen behouden de oude volgorde, met Iowa, New Hampshire, South Carolina en Nevada als eerste staten.

Door South Carolina eerst te laten kiezen, krijgen Afro-Amerikanen meer gewicht in de keuze van een presidentskandidaat. Biden won in de primary in de staat in 2020 met meer dan 30 procentpunten, wat hem een sterke boost gaf in zijn campagne na slechte resultaten in Iowa en New Hampshire.

Verwacht wordt dat Biden zich opnieuw kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen, maar heeft zijn kandidatuur nog niet officieel aangekondigd.

Enkel de vertegenwoordigers van Iowa en New Hampshire stemden zaterdag tegen het voorstel. De media wijzen er wel op dat er nog heel wat hindernissen overwonnen moeten worden vooraleer de nieuwe planning ingevoerd kan worden. Zo gaan sommige nieuwe data in tegen de regels van de Republikeinen en hebben Iowa en New Hampshire de bescherming van hun statuut als staat met een vroege primary opgenomen in hun wetgeving.

2023-02-05T04:04:12Z dg43tfdfdgfd