TIENDUIZENDEN MENSEN OP DE VLUCHT VOOR GEWELD IN NOORD-KIVU, HEKELT VN

Door het aanhoudende geweld in delen van de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, zijn de afgelopen dagen tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Zo betreurt VN-vertegenwoordiger in Congo Bruno Lemarquis zaterdag.

Al maandenlang heersen er intense gevechten tussen rebellen van de M23-beweging en regeringstroepen in het oosten van het land. Kinshasa beschuldigt buurland Rwanda ervan de rebellenbeweging te steunen, maar Kigali ontkent dit. M23 kon de afgelopen dagen heel wat terreinwinst boeken.

"Duizenden mensen blijven een zware prijs betalen als hulpeloze getuigen van het geweld. Dit herinnert ons opnieuw aan het belang van de bescherming van burgers en civiele infrastructuur, in overeenstemming met het internationaal humanitair recht", aldus Lemarquis in een schriftelijke verklaring.

Het voortdurende geweld maakt het moeilijk voor zowel burgers die het gebied proberen te ontsnappen als hulporganisaties die de slachtoffers proberen te bereiken, bijvoorbeeld in de getroffen stad Kitshanga.

"Ik roep daarom alle partijen in dit conflict op om de bevolking het leed te sparen", zo zegt Lemarquis. De VN-co├Ârdinator vraagt de strijdende partijen zo op om de burgers zich te laten verplaatsen "totdat de rust in Kitshanga terugkeert", klinkt het. Daarnaast blijft humanitaire hulp op dit moment van groot belang, benadrukt Lemarquis.

2023-02-04T19:58:29Z dg43tfdfdgfd