OEKRAïNE EN RUSLAND WISSELEN OPNIEUW GEVANGENEN UIT

Rusland en Oekraïne hebben bijna 180 gevangenen uitgewisseld, lieten beide landen weten. Andrij Jermak, hoofd van de Oekraïense presidentiële administratie, zei dat 116 Oekraïners naar hun land terugkeerden, terwijl 63 Russische krijgsgevangen weer naar huis mochten, zo bevestigde ook het Russische ministerie van Defensie.

Het ministerie zei dat onder de vrijgelaten Russen zich mensen uit een "gevoelige categorie" bevonden, zonder dit verder toe te lichten. Het is niet duidelijk of hier bijvoorbeeld ook hooggeplaatste officieren, spionnen of vrijwilligers bijhoren. Ze kregen na de vrijlating, die tot stand kwam na bemiddeling van de Verenigde Arabische Emiraten, medische en psychologische hulp, aldus het ministerie van Defensie.

De Oekraïners die weer naar huis komen, vielen in Russische handen bij de verdediging van Marioepol en gevechten rond Cherson in Zuid-Oekraïne en Bachmoet in het oosten van het land.

Verder kreeg Oekraïne ook de lichamen terug van twee Britse hulpverleners, Christopher Parry en Andrew Bagshaw, die in januari om het leven kwamen toen ze in de regio Donetsk hielpen bij de evacuatie van burgers. De twee Britten werden al enige tijd vermist toen Jevgeni Prigozjin, de leider van het Wagner-privéleger, plots op 11 januari bekendmaakte dat zijn troepen het lichaam van een van de twee mannen hadden gevonden in de stad Soledar.

2023-02-04T16:08:10Z dg43tfdfdgfd