AMERIKANEN HEBBEN CHINESE "SPIONAGEBALLON" NEERGEHAALD

De Amerikaanse luchtmacht heeft de vermeende Chinese spionageballon zaterdagavond neergehaald, zo melden Amerikaanse media. De ballon vloog al enkele dagen over het Noord-Amerikaanse continent en bevond zich zaterdag boven de staat North Carolina. Teams zijn onderweg om de brokstukken veilig te stellen.

Luchtvaartdienst FAA had eerder drie vliegvelden aan de oostkust gesloten "ter ondersteuning van een actie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid". Eerder op de dag had president Joe Biden beloofd dat ze "zich zouden buigen" over de ballon, zonder details te geven.

Ondertussen heeft ook het Pentagon het nieuws bevestigd. "Op aanwijzing van president Biden hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het US Northern Command vanmiddag met succes de door China gelanceerde ballon op grote hoogte voor de kust van South Carolina neergehaald", aldus minister van Defensie Lloyd Austin in een verklaring.

Volgens Austin zou Biden woensdag al zijn goedkeuring hebben gegeven om de ballon neer te schieten wanneer de situatie het zou toelaten zonder slachtoffers te maken. Biden feliciteerde zaterdagavond de piloten die de ballon "met succes" neerhaalden.

Door het incident staan de relaties tussen de VS en China opnieuw extra gespannen. Zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn geplande bezoek aan China uitgesteld.

2023-02-04T21:18:30Z dg43tfdfdgfd