‘BALLONGATE’: NU OOK BOVEN LATIJNS-AMERIKA CHINESE SPIONAGEBALLON GESPOT

Dagen nadat een – vermoedelijk – Chinese spionageballon boven de Verenigde Staten (VS) werd gevonden, is nu ook boven Latijns-Amerika een exemplaar opgedoken.

Spanningen tussen de VS en China lopen de voorbije maanden steeds hoger op. Om in dialoog te treden, zou Buitenlandminister Antony Blinken normaal gezien naar het Middenrijk gaan. Maar door ‘Ballongate werd die reis uitgesteld.

In het nieuws: Het Pentagon liet nog niet weten boven welk land de ballon zich exact bevindt, maar kon bevestigen dat die niet richting de VS vliegt.

  • Ook opvallend: Vrijdag beweerde China nog dat het exemplaar boven de VS geen spionageballon is, maar wellicht een “civiel lichtschip voor onderzoek, voornamelijk meteorologische doeleinden”, dat per ongeluk uit koers was geraakt.
  • Later op vrijdag zeiden woordvoerders van de Chinese overheid dat Amerikaanse politici misbruik maakten van de situatie. Zij zouden China zwartmaken door te zeggen dat de ballon voor spionage wordt gebruikt.
  • Nu een tweede ballon gevonden werd, lijkt die theorie minder waarschijnlijk. De Amerikaanse autoriteiten lieten gisteren al weten dat zij de Chinese uitleg sowieso niet geloven.

2023-02-04T09:17:10Z dg43tfdfdgfd